Menu

Belang van voedingszorg bij het ouder worden

De levensverwachting stijgt en het aantal ouderen in onze populatie neemt toe, maar betekent dit een winst in gezonde jaren of net meer jaren van ziekte en hulpbehoevendheid? Die vraag houdt velen bezig.

09-11-2023 -

“Het gaat bij gezond ouder worden niet alleen om het voorkomen en uitstellen van ziekte, maar ook om het voorkomen en terugdringen van beperkingen in het functioneren, het bevorderen van zelfredzaamheid en een goede kwaliteit van leven.”

Met een gezonde levensstijl zou men gezonde levensjaren kunnen win­nen. Een gezond voedingspatroon maakt daar deel van uit, maar mag niet los gezien worden van andere levensstijlfactoren. Ook een gezond lichaamsgewicht, voldoende lichaamsbeweging, voldoende slaap, geen stress en niet roken spelen een rol. Gezonde voeding is dus belangrijk, maar geen wondermiddel.

Dat gezonde voeding een rol speelt bij gezond ouder worden is af te leiden uit volgende vaststellingen.

  • Voeding is één van de voorwaarden om in goede conditie te blijven met invloed op ons cognitief functioneren, behoud van spiermassa en spierkracht en onderhoud van botmassa.
  • Voeding is gerelateerd aan de belangrijkste doodsoorzaken bij de westerse bevolking, met name cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Hoewel gezonde voedingsgewoonten vooral een preven­tieve waarde hebben in de pre-geriatrische periode, blijft het voor­komen van risico’s op hogere leeftijd zinvol.
  • Ook als er gezondheidsproblemen aanwezig zijn, blijft voeding een rol spelen als onderdeel van een behandeling om complicaties op korte termijn of, al naargelang de leeftijd, ook op lange termijn te voorkomen of te verminderen.
  • Obesitas, een te hoge middelomtrek maar ook ongewenst gewichts­verlies en verlies van spiermassa beïnvloeden zowel de mortaliteit als de morbiditeit.
  • Een betere voeding in acuut bedreigde situaties zorgt voor meer comfort.
  • Een volwaardige voeding zou de neerwaartse spiraal van voedings­tekorten en kwetsbaarheid kunnen afremmen.
Meer lezen? Klik hier

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel