Menu

Met jonge kinderen werken rond energie

Wil je met jonge kinderen over energie werken, dan kun je natuurlijk naar zonnepanelen kijken, aan de verwarming voelen ’s winters of vertellen waarom je het licht uitdoet als je een lokaal verlaat of de zonnewering gebruikt als de zon te fel binnen schijnt.

21-11-2023 -

Kinderen pikken zo veel op. Maar als je kinderen ook laat voelen wat energie kan betekenen en wat energie opwekt, zal hun verwondering de indrukken versterken. En daar heeft iedereen plezier in! In de natuur zit veel energie. Dat wind en zon energie geven ligt voor de hand: niet voor niets produceren we elektriciteit met zonnepanelen en windmolens. Voor jonge kinderen is het thema energie best abstract. Met kleine activiteiten kun je het toch begrijpelijk maken. Kleine kinderen ontdekken via hun zintuigen. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om hen met wind te laten kennismaken, geordend per zintuig, maar je kunt natuurlijk variëren zoveel je wil. Met heel wat opties prikkel je verschillende zintuigen tegelijk.

 

Horen

 • Maak het stil buiten en luister naar de wind die waait.
 • Blaas tegen een doek en luister: hoor je iets?

Voelen en kijken

 • Neem zakken mee naar buiten. Bind er een touwtje aan vast en laat de zakken als vliegers in de lucht vliegen. Voel hoe een zak de wind vangt en waar de wind vandaan komt. Laat de zak af en toe even los en kijk waar hij heen waait.
 • Ga buiten wind ‘vangen’. Neem een groot doek, ga eromheen staan en houd allemaal een stukje vast. Kijk hoe het doek de wind vangt.
 • Verzamel takjes en reepjes stof. Doe de stukjes stof rond het takje. Laat de kinderen helpen. Gebruik de takjes om tegen te blazen of om ergens neer te zetten. Kijk samen of de wind de reepjes stof doet bewegen.
 • Maak windmolentjes van gebruikt papier en takjes. Ga ermee naar buiten en kijk hoe hard de wind waait en waar de wind vandaan komt.
 • Aan een oude hoepel of gebogen bamboe bevestig je resten stof. Je hebt nu een zelfgemaakt mobiel die je boven het gras kunt hangen. Leg er een baby onder en laat het kind genieten van de bewegende materialen.
 • Springen in de wind: hoe ver kun je springen tegen de wind in? En met de wind mee? Zet met stoepkrijt strepen.
 • Kijk samen naar de wolken. Hoe snel gaan de wolken vooruit? Helpt het als we blazen?
 • Laat linde dwarrelen en kijk.
 • Verzamel zaadpluisjes en blaas ze zo hard mogelijk weg.
 • Een winderig hoekje in de buitenruimte, waar het snel tocht? Maak er een windhoek van met kosteloos materiaal zoals stukken stof, karton, aan touw geregen bladeren … En als het windstil is, kun je samen met de kinderen wind maken.

Het is belangrijk dat je tijdens het aanbod veel vertelt over energie. In eenvoudige woorden kun je toelichten waar die energie vandaan komt, wat ermee gebeurt tijdens het aanbod en wat andere mensen zoal doen met die energie. Twijfel je of je correcte informatie geeft? Verwoord dan vooral wat jij en de kinderen zien en formuleer vragen over de dingen die je verwonderen. ‘Vragen zijn belangrijker dan antwoorden’, is immers een van de principes om in de kinderopvang aan duurzaamheid te werken.

In deze publicatie reiken we tal van manieren aan om een actieve rol te spelen in een betere toekomst, door te werken aan een duurzame visie en aangepaste organisatorische keuzes te maken.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Voedingszorg voor ouderen

Marleen Van Loo
Ellen Schutyser

Bestel

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel