Studievoormiddag: Nee aan toxische samenwerkingen in teams!

Inschrijving voor Studievoormiddag: Nee aan toxische samenwerkingen in teams!
159,01 € 131.41 EUR
(Inclusief BTW) Q


Samenvatting

Psychosociale risico’s op het werk omvatten professionele risico's die de werknemers psychische en eventueel ook lichamelijke schade kunnen berokkenen. Ze kunnen ook invloed hebben op de veiligheid op de werkvloer en het goed functioneren van organisaties.

Aan de basis van deze risico’s liggen vaak ook de interpersoonlijke relaties op het werk en de samenwerking in teams. Stress, negativiteit, wandelgangcircuits, pesterijen en burn-out zijn vormen van psychosociale risico’s die een belangrijke impact kunnen hebben op de werknemers, de organisatie en de maatschappij in het algemeen. Het is aan de werkgever om de nodige maatregelen te treffen om de psychosociale risico’s op het werk te voorkomen en om de schade ten gevolge van deze risico’s te voorkomen of te beperken.

Vaak blijken er in teams heel wat machtsstructuren aan het werk te zijn; verborgen, maar ook openlijk waardoor frustraties sluimeren en escaleren. Dat is bijzonder jammer, want als er tijdig kan worden ingegrepen, kan het relationele weefsel in teams hersteld worden en krijgt het niet de kans om als een sluipend gif de organisatie te verzieken.

Op deze studievoormiddag, doorspekt met praktijkervaringen, geven we inzicht in het vrij onontgonnen terrein van het disfunctioneren in teams. We geven je een inkijk vanuit diverse perspectieven maar zullen eveneens heel wat tips aanreiken om dergelijke negatieve samenwerkingspatronen te vermijden en/of te doorbreken.

Nele Verrezen, auteur van het boek ‘Gekonkelfoes in organisaties. Roddelen is niet onschuldig!’ stelt bovendien ook een tool voor die organisaties kan helpen om preventief aan de slag te gaan met hun teams. Zo wordt het taboe rond negatieve samenwerkingsdynamieken bespreekbaar gemaakt en wordt iedereen gestimuleerd zijn verantwoordelijkheid op te nemen om destructieve samenwerkingspatronen te vermijden of te doorbreken.


PROGRAMMA

09u00-09u30: Onthaal

09u30-10u00: Verwelkoming en recente ontwikkelingen in dit verhaal (Nele Verrezen, criminologe en Founder Marcells Journey)

10u00-10u20: Een blik vanuit juridisch perspectief: waar ligt jouw verantwoordelijkheid als organisatie en wat als het fout gaat? Wat zijn je mogelijkheden alsook beperkingen? (Sofie Vandermeersch, Advocaat Buyssens Advocaten Sociaal Recht)

10u20-10u40: Wat kan je als organisatie preventief ondernemen om een gezond welzijnsbeleid te voeren en hoe kan je negatief samenwerkingsgedrag opsporen? (Peter Decavele, preventieadviseur psychosociale aspecten Idewe)

10u45-11u15: Pauze

11u15-11u45: Panelgesprek met een blik vanuit diverse sectoren:

- Een blik vanuit de politiesector (Annebelle Smets, commissaris PZ Minos)

- Een blik vanuit de woonzorgcentra (Natacha Martens, dagelijks verantwoordelijke WZC De Spoele)

- Een blik vanuit het onderwijs (Barbara Ferny, netwerkdirecteur basisonderwijs Stedelijk Onderwijs Antwerpen)

- Een blik vanuit de lokale besturen en de kinderopvang (Lieve Deckers, HR-verantwoordelijke gemeente Hechtel-Eksel)

- Een blik vanuit de zorgsector (Marjolein Vos, L&D-coördinator AZ Turnhout)

11u45-12u00: Q&A

12u00-12u15:  Lancering nieuwe tool om preventief aan de slag met je team (Nele Verrezen)


Deze opleiding is bestemd voor:

Onderwijs, politie, kinderopvang, zorgsector, lokale besturen.


Over de spreker(s)

Nele Verrezen
Nele Verrezen is criminologe en co-founder van Marcells Journey (www.marcellsjourney.be), waar ze bedrijven en organisaties ondersteunt in veranderprocessen en aan de slag gaat met teams om het beste uit zichzelf te halen. Na haar opleiding criminologie en verdere verdieping in het systeem- en veranderdenken, deed ze ervaring op in de social profit als leidinggevende en projectverantwoordelijke. Vanuit die ervaring en aan de hand van een creatieve aanpak gaat ze dagelijks aan de slag met mensen om hen te stimuleren en te ondersteunen.

Datum & Tijd
donderdag 6 juni 2024
09:30 12:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Provinciehuis

Provincieplein 1
3010 Leuven
België
--Provinciehuis--
routebeschrijving​
Organisator

POLITEIA NV/SA

+32 2 289 26 12
events@politeia.be

DELEN
Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.