Workshop: Historiek, doelstellingen en gevolgen van de EU AI Act en de EU AI Liability Act (AI-reeks)

Inschrijving voor Workshop: Historiek, doelstellingen en gevolgen van de EU AI Act en de EU AI Liability Act (AI-reeks) | Inclusief publicatie
219,00 € 180.99 EUR
(Inclusief BTW) Q

Samenvatting

Ook de Europese unie heeft het belang van AI begrepen. Vanuit de Europese Commissie wordt al enkele jaren gewerkt aan een AI Act en aan een AI Liability Act. Over die AI Act bereikten de Commissie, het Parlement en de Raad inmiddels een princiepsakkoord en de finale tekst zal - als alles goed gaat - dit voorjaar gestemd en aanvaard zijn binnen alle Europese instellingen.

In deze sessie bekijken we de historiek en de doelstellingen van de AI Act. We bespreken de inhoud ervan en staan vooral ook stil bij de praktische gevolgen voor Europese organisaties: wat moet jij als medewerker van een overheid of publieke organisatie weten over die AI Act en hoe moet je ermee omgaan?

AI Act?

De AI Act schept duidelijkheid voor AI-ontwikkelaars wanneer zij hun producten op de Europese markt willen aanbieden. Ook zijn gebruikers van AI aan regels gebonden om risico’s te voorkomen. De wettelijke verplichtingen, zoals een risicomanagementsysteem, gelden straks voor hoog-risico AI-systemen die bijvoorbeeld invloed hebben op de kansen van mensen op de arbeidsmarkt, het onderwijs, de financiële dienstverlening of medische apparaten. Ongeveer 15% van alle AI-systemen valt hier onder. Voor de echt grote AI-modellen komen aparte eisen en Europees toezicht.

Consumenten, overheden en bedrijven die AI-producten kopen of hiermee in aanraking komen, kunnen er zo van uitgaan dat deze systemen veilig zijn. Toezicht moet ervoor zorgen dat onveilige systemen van de markt af gaan en dat hiervoor boetes aan ontwikkelaars kunnen worden opgelegd die niet voldoen aan de eisen. Tegelijkertijd zorgen de Europese regels voor een gelijk speelveld; ook niet-Europese aanbieders van AI-producten en -dienstverlening moeten hieraan voldoen als zij hun producten hier verkopen. Organisaties die AI inzetten, zoals mkb’ers, kunnen er straks op vertrouwen dat deze goed werken en daarbij ondersteuning krijgen van de ontwikkelaar.

Inschrijven op alle 4 de AI-workshops van Bart Van den Brande? Klik hier!
 

Deze opleiding is bestemd voor: 

De publieke sector


Over de spreker(s):

Bart van den Brande
Bart Van den Brande is de oprichter en Managing Partner van Sirius Legal. In 2010 besloot hij de Brusselse advocatenwereld achter zich te laten om op een andere manier aan recht te gaan doen. Anders, directer, persoonlijker, betaalbaar en met 100 % focus op de digitale economie.

Datum & Tijd
dinsdag 24 september 2024
09:45 12:45 (Europe/Brussels)
Locatie

Provinciehuis

Provincieplein 1
3010 Leuven
België
--Provinciehuis--
routebeschrijving​
Organisator

POLITEIA NV/SA

+32 2 289 26 12
events@politeia.be

DELEN
Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.