Menu

CLEVER doelen bepalen in de eerste lijn

Betekenisvolle activiteiten als hefboom om doelgerichte zorg te faciliteren

door Patricia De Vriendt, Vanessa Gauwe, Dominique Van de Velde

Prijs
40,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen: de toename van het aantal chronische aandoeningen, een stijging van de multimorbiditeit én de gezondheidskloof.

Die uitdagingen kunnen het hoofd geboden worden mits een omschakeling  van een  ziekte-georiënteerde zorg (problem-oriented care) naar een zorg die vertrekt vanuit doelstellingen van de persoon (goal-oriented care). Een pro-actieve en doelgerichte zorg in de eerste lijn met het oog op het verbeteren van de levenskwaliteit van het individu is het antwoord.

Er werden reeds verschillende pogingen ondernomen om doelgerichte zorg te realiseren. Toch blijft de vraag hoe je te weten komt wat voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood belangrijk is en hoe je daar als hulpverlener kan rekening mee houden?

Onderzoekers van de Arteveldehogeschool deden hun duit in het zakje en ontwikkelden een tool dat doelgerichte zorg faciliteert: het CLEVER protocol. CLEVER vertrekt vanuit betekenisvolle activiteiten van de persoon met de zorg- en ondersteuningsnood en ondersteunt het gesprek tussen de persoon en de hulpverlener om de doelen van de persoon helder te krijgen. Betekenisvolle activiteiten zijn immers cruciaal in het leven van individuen. Ze zijn bij wijze van spreken noodzakelijk voor een lang, gezond en gelukkig leven. Door het gesprek daarover aan te gaan en samen doelen te identificeren wordt de regie bij de persoon zelf gelegd.

In dit boek wordt CLEVER stap voor stap uitgelegd en wordt stil gestaan bij de noodzakelijke randvoorwaarden om doelgerichte zorg te realiseren.

Laat je inspireren door deze innoverende visie en aanpak.

Over de auteur(s)

PDV

Patricia De Vriendt

Prof. dr. Patricia De Vriendt is ergotherapeut (Bach) en doctor in de gerontologie (PhD). Ze is verbonden aan de Arteveldehogeschool als onderzoeker en lector in de opleiding bachelor in de ergotherapie. Ze is tevens als onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep 'Frailty in Ageing (FRIA) Research' en docent in de master in het Management, Zorg en Beleid in de gerontologie op de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de master of Science in Gerontology aan de VUB en gastprofessor in de opleiding Master of Science in de Ergotherapeutische Wetenschappen aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van UGent.

Meer info
VG

Vanessa Gauwe

Meer info
DVdV

Dominique Van de Velde

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Patricia De Vriendt, Vanessa Gauwe, Dominique Van de Velde
ISBN (print): 9782509035219
Verschijningsdatum: 2018-09-19
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Hartverwarmers

Maite Mallentjer
Frederik Vincx

Bestel

Zorg & welzijn

Trots op onze ouderenzorg

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

Geweldbeheersing en zelfbescherming in zorg en welzijn

Carl Adams
Luc Van Laere

Bestel

Zorg & welzijn

Balanceren tussen macht en onmacht

Edgard Eeckman

Bestel

Zorg & welzijn

Levensmoeheid bij ouderen

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

OCMW-tussenkomst voor de bewoners van woonzorgcentra

Rika Verpoorten

Bestel