Menu

Het kleine helpen

Bouwen aan buurtnetwerken rond ouderen

door Leen Heylen, Liesbet Lommelen

Prijs
€ 22.00
E-book met 5 persoonlijke downloads.
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw.

Samenvatting

Dit praktijkboek reikt concrete handvatten aan voor praktijkwerkers die de buurtnetwerken (= de sociale netwerken in de eigen woonomgeving) van sociaal geïsoleerde ouderen willen versterken. Onder deze brede omschrijving kunnen veel initiatieven schuilgaan. De grote gemeenschappelijke deler van deze initiatieven is het streven naar het bevorderen van onderlinge, wederzijdse steun in een straat, wijk, buurt of dorp onder sociaal geïsoleerde ouderen en andere buurtbewoners. Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk waarbij het zorgen voor sociaal geïsoleerde ouderen de doelstelling is, maar om het stimuleren van wederzijdse steun in een straat, wijk, dorp of stad. De doelstelling is sociaal geïsoleerde ouderen uit hun isolement te halen of te voorkomen dat ze in structureel isolement belanden. Dit door in te zetten op wat de ouderen graag doen en ze te betrekken in buurtnetwerken waar mensen elkaar steunen op verschillende vlakken. Van eens boodschappen doen, een broek verstellen, samen een wandeling maken, samen een spelnamiddag organiseren tot elkaar een luisterend oor bieden. Voor praktijkwerkers (en vrijwilligers) in zorg en welzijn: centrumleiders van lokale dienstencentra; seniorenconsulenten, ouderenbeleidscoördinatoren …; sociaal werkers en beleidsmedewerkers van een OCMW of gemeente; opbouwwerkers; medewerkers van mutualiteiten, armoedeorganisaties …; vrijwilligers die meewerken aan deze initiatieven; ...

Over de auteur(s)

LH

Leen Heylen

Dr. Leen Heylen is onderzoeker bij Vonk3. Vonk3 is het Vlaams onderzoeks- en kenniscentrum derde leeftijd van Thomas More en richt zich op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat sociale inclusie en empowerment van ouderen, in al hun diversiteit, bevordert.

Meer info
LL

Liesbet Lommelen

Liesbet Lommelen is onderzoeker bij Vonk3. Vonk3 is het Vlaams onderzoeks- en kenniscentrum derde leeftijd van Thomas More en richt zich op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat sociale inclusie en empowerment van ouderen, in al hun diversiteit, bevordert. 

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Leen Heylen, Liesbet Lommelen
ISBN (print): 978-2-509-02835-8
ISBN (digitaal): 978-2-509-02884-6
Verschijningsdatum: 2016-11-25
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Mantelkracht

Jeroen Knaeps
Liesbet Lommelen

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Nachtrust bij dementie

Nele Spruytte
Marieke Van Vracem
Renilt Vranken
Chantal Van Audenhove

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Zekerheid voor mensen met dementie (pakket van 5)

Ilse Masselis
Tine Vermeersch

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Grijze goesting

Zorgbedrijf Antwerpen

Bestel uw printeditie

Geestelijke gezondheidszorg, Ouderen- en thuiszorg, Zorg voor personen met een handicap

27 Apr

Studiedag: Woonzorgcentra op weg naar de toekomst - UITGESTELD

Locatie: Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven

Prijs: € 125

Schrijf u in