Menu

Teamzorg is zelfzorg

Werken in een gezonde schoolcultuur

door Geertrui De Ruytter, Ann Martin

Prijs
35,-
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Stressklachten, burn-out en andere psychosociale klachten van leraren en schoolleiders, ze zijn een realiteit. Zeker in volle Corona-pandemie. De bezorgdheid leeft niet alleen bij wie er zelf mee te maken krijgt, maar ook beleidsmakers en andere actoren in en rond onderwijs zetten dit thema op de agenda.  Zowel op de schoolvloer als aan beleidstafels klinkt geregeld dat leraren en vooral schoolleiders meer aan zelfzorg moeten doen en dat ze daarvoor beter toegerust moeten zijn.

Dit themanummer verbreedt de aandacht voor zelfzorg en richt de blik ook op teamzorg. Zelfzorg blijft uiteraard voor elk teamlid een individuele uitdaging, maar teamzorg, gekaderd in een structureel schoolbeleid, is een verantwoordelijkheid van iedereen. Het behoort zelfs tot de kern van kwaliteitsverbetering in onderwijs. In die zin hebben schoolleiders een verantwoordelijke rol in de uitbouw van een gezonde schoolcultuur.

Van waar komen de stressklachten? Deze publicatie beantwoordt die vraag. Maar we reiken vanuit een stevige onderbouwing ook concrete instrumenten aan om beleid te voeren rond team- en zelfzorg.

Lees hier de inhoudstafel.

Abonnement op de reeks

Dit boek maakt deel uit van onze reeks Beleid voeren in het onderwijs. Abonnees op deze reeks ontvangen de drie pockets per jaar aan voordeeltarief. 

In de reeks diepen we actuele thema’s uit die raakvlakken hebben met zowel onderwijsbeleid als school- en klaspraktijk. Voor leerkrachten, directeurs, schoolbestuurders, lerarenopleiders, beleidsverantwoordelijken en iedereen die zich betrokken voelt bij hedendaagse ontwikkelingen in het onderwijs. Gastauteurs leveren kwaliteitsvolle bijdragen op basis van hun expertise en ervaring, de coördinatie is in handen van een divers samengestelde redactieraad.

Over de auteur(s)

GDR

Geertrui De Ruytter

Geertrui De Ruytter is pedagogisch adviseur basisonderwijs bij OVSG vzw (Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten). Ze heeft een master en een doctoraat in de wijsbegeerte (KUL).

Meer info
AM

Ann Martin

Directeur studiegebied onderwijs,Odisee

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Geertrui De Ruytter, Ann Martin
ISBN (print): 9782509037961
ISBN (digitaal): 9782509037961
Verschijningsdatum: 2020-10-19
Aantal pagina’s: 216
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Onderwijs

Buiten de school(m)uren

Marc Van den Brande
Marianne Coopman

Bestel

Onderwijs

Startende leerkrachten

John Maes
Ann Martin

Bestel

Onderwijs

Leerlingen vandaag

Luc De Man
Willy Steensels

Bestel

Onderwijs

Armoede op school

Frie Van Camp
John Maes

Bestel

Onderwijs

Over schoolboeken en leermiddelen

Luc De Man
Marc Van den Brande
Karl Catteeuw
Jan Van Damme
Kris De Ruysscher
Leo Neels
Tim Surma
Laurie Delnoij
Goedele Vandommele
Jozefien Loman

Bestel

Onderwijs

Kwaliteitszorg op school 2.0

Bestel