Menu

Veerkracht is meerkracht

Social Response Project in COVID-19-tijden

door Inge Pasteels, Jan Smits, François Didden, Simon Ashworth

Prijs
40,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

In maart 2020 werd België geconfronteerd met een lockdown als gevolg van de COVID-19-pandemie. Door de maatregelen werd de reguliere werking van welzijnsorganisaties deels onmogelijk. Bijna onmiddellijk werd echter in Houthalen-Helchteren een veerkrachtig antwoord op deze crisis geïnitieerd: het Social Response Project. Het project had tot doel alle inwoners van de gemeente, en in het bijzonder de meest kwetsbare medeburgers, bij te staan en hulp en noodhulp te voorzien waar nodig.

Dit boek beschrijft hoe welzijnsorganisaties in de gemeente Houthalen-Helchteren via de inzet van een ‘Social Response Team’ en vanuit het motto 'snelheid boven perfectie, op weg naar perfectie' antwoord boden op de uitdagingen die de COVID-19-pandemie bracht.

Naast de blauwdruk van dit Social Response model worden ook de proceslogica en de monitoring beschreven. Ervaringen en reflecties van veldwerkers en beleidsmakers werpen een licht op de impact van dit project. Een innovatief, dynamisch wijkmodel waarin Social Response structureel ingebed wordt, wordt beschreven en via een draaiboek worden handvaten aangereikt voor iedereen die Social Response wil inbedden in lokaal beleid.

Over de auteur(s)

IP

Inge Pasteels

Inge Pasteels is doctor in de sociologie en master in statistics. Ze is onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Social Work-Research en lector onderzoek aan Hogeschool PXL. Haar onderzoek situeert zich binnen het domein van de familiesociologie en binnen het domein van het sociaal werk.

Meer info
JS

Jan Smits

Jan Smits is een sociaal werker die diverse managementfuncties bekleedde binnen de retail en de sociale economie. Vandaag is hij aan de slag bij Stebo vzw, waar hij na coördinator van het team Werken de rol van coördinator van het team Buurtopbouwwerk opnam.

Meer info
FD

François Didden

François Didden was tijdens zijn professionele loopbaan directeur secundair onderwijs, pedagogisch begeleider en inspecteur-adviseur Onderwijs Vlaanderen. Hij is sinds 2013 voorzitter van het Gemeentelijk Armoedeplatform in Houthalen-Helchteren en coördinator van het sociaal Ontmoetingshuis 'La Baracca' in Heusden-Zolder. 

Meer info
SA

Simon Ashworth

Simon Ashworth werd geboren in een van de grote arbeiderswijken van Manchester. Na vijf jaar als ondergrondse mijnwerker keerde hij na de mijnsluiting terug naar Manchester om een universitaire opleiding te voltooien. Ondertussen heeft hij zevenentwintig jaar ervaring als deskundige wijkontwikkeling opgedaan in diverse Limburgse wijken en gemeenten. De voorbije twaalf jaar heeft hij een sleutelrol gespeeld in de wijken van Houthalen. Hij had een leidende rol in diverse crisissituaties, o.a. bij de ontwikkeling van een aanpak vanuit Taskforce Meulenberg, opgestart na de rellen van 2013.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Inge Pasteels, Jan Smits, François Didden, Simon Ashworth
ISBN (print): 9782509039507
Verschijningsdatum: 2021-06-18
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel