Menu

Kennisborging en kennismanagement in de publieke sector

door Marie-Laure Ruyssen

Prijs
23,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Personeel & Organisatie


De laatste jaren heeft het begrip ‘kennisborging’ ingang gevonden bij heel wat HR-managers. De afgelopen jaren zijn er immers veel ervaren babyboomers uitgestroomd of van functie veranderd, waardoor essentiële kennis en ervaring onherroepelijk verloren dreigden te gaan voor de organisatie. Die grijze kennis ontdekken en koesteren is voor veel ondernemingen dé uitdaging.

Kennisborging is een verzameling van middelen om dat ene doel te bereiken. De overdracht en de vastlegging van kritieke kennis zijn essentieel voor een organisatie, maar we zullen in dit betoog ook aantonen dat kennisborging slechts een onderdeel is van kennismanagement. Kennismanagement kan dan weer niet verengd worden tot een hulpmiddel voor HR- of competentiebeleid. Het is immers een volwaardige strategische managementtool om kennis in een organisatie duurzaam en structureel te beheren.

Naast de definities en eisen van kennismanagement zullen we ook de opstart van kennisbeheer in een organisatie, de methoden en instrumenten voor kennisbeheer kort toelichten. We zullen ook aangeven welke rol Human Resources Management kan spelen in het kader van kennismanagement. Ten slotte zullen we kort een aantal methoden en technieken toelichten om kennis van oudere werknemers te verankeren of aan jongere collega’s door te geven.

Over de auteur(s)

MR

Marie-Laure Ruyssen

Marie-Laure Ruyssen is zelfstandig consultant, drietalige trainer en gastspreker in kennismanagement, elektronisch documentbeheer en aanverwante domeinen. Ze beschikt over meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden en inrichten van projecten rond strategisch kennismanagement, kennisoverdracht en virtuele samenwerking. Daarnaast is ze auteur van meerdere artikels over kennismanagement die gepubliceerd werden in nationale en internationale tijdschriften.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Marie-Laure Ruyssen
ISBN (print): 9782509041500
ISBN (digitaal): 9782509041586
Verschijningsdatum: 2022-07-11
Aantal pagina’s: 74
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Personeel

De kracht van zelfsturende teams

Daan Sorgeloos
Guido Maes
Toon Torbeyns
Carla Arp

Bestel

Personeel

Gekonkelfoes in organisaties

Nele Verrezen

Bestel

Personeel

Werken met de SWOT-analyse - 3de editie

Simonne Vermeylen

Bestel

Personeel

Beïnvloeden van het proces van kwaliteitsmanagement | 2de editie

Theo Wijnen

Bestel

Personeel

Vergadertechnieken - Vergaderen is (geen) kinderspel

Jos Huypens
Joke Renneboog

Bestel

Personeel

Veerkrachtig sturen, productief samenwerken

Chris Aertsen
Leen Van Lindt
Annick Vanhove
Theo Wijnen

Bestel