Menu

Meer dan erfgoed

Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

door Bart De Nil, Ans Van de Cotte

Prijs
35,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Bart De Nil en Ans Van de Cotte gingen op zoek naar kennis en methodieken over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties in de gezondheids- en welzijnssector. Dit deden ze tijdens de voorbereidng voor twee pilootprojecten met instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg, in het kader van een erfgoedproject over het tuinbouwverleden in het werkingsgebied van de Erfgoedcel Viersprong.

Het resultaat van hun zoektocht goten ze in deze publicatie waarmee ze cultureel-erfgoedwerkers willen inspireren om bruggen te slaan tussen de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector. En om daarbij oog te hebben voor andere doelgroepen dan personen met dementie.

De auteurs hebben het onder meer over de therapeutische waarde van objecten. Het gaat dan specifiek over de tactiele kwaliteiten van objecten. Het aanraken van objecten, het connecteren met andere mensen door middel van objecten of gewoon het bezig zijn met objecten leidt tot schitterende resultaten: mensen gaan zich beter voelen, het stimuleert zintuigen en gevoelens, zorgt ervoor dat geest en lichaam met elkaar in verbinding komen, het werkt als een trigger om op een andere manier te gaan denken en geeft mensen zin om te blijven leren.

De auteurs houden tevens een pleidooi voor het meten van de impact van cultureel-erfgoedactiviteiten op de gezondheid en het welzijn. Enthousiaste getuigenissen over de weldaden van kunst en erfgoed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen vormen onvoldoende bewijs: er moet aangetoond worden of, hoe en in welke dosis een interventie met cultureel erfgoed impact heeft. De impact meten en evalueren kan ook aantonen wat werkt en vooral wat niet werkt. Zoals we dat zouden doen met elke vorm van therapie of een medicijn.

U kunt in deze publicatie ook het verslag lezen van pilootprojecten met twee zorginstellingen waarbij het verbeteren van het welzijn van de patiënten het doel was. Het cultureel erfgoed werd ingezet als therapeutisch materiaal voor een reeks creatieve workshops, waarbij de collecties van een aantal lokale musea het uitgangspunt vormden voor eigen creaties van de patiënten.

Over de auteur(s)

BDN

Bart De Nil

Bart De Nil (°1970), historicus, werkte tussen 1998 en 2007 bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij was er onder meer actief als onderzoeker, archivaris en coördinator mondelinge geschiedenis. In 2007 trad hij in dienst bij het Vlaams Centrum voor Volkscultuur. Van 2009 tot en met 2021 werkte Bart voor FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, als senior stafmedewerker met als voornaamste taken: consulent archieven en adviseur welzijn. Ook werkte Bart van 2019 tot 2022 voor Iedereen Leest als projectleider voor ProBib. Hij ontwikkelde pilots in enkele openbare bibliotheken om in de praktijk te onderzoeken hoe bibliotheekprofessionals kunnen worden ondersteund in het stimuleren van vroege geletterdheid in een meertalige, diverse samenleving. Bart is momenteel bezig met verschillende projecten, evenementen en publicaties op het gebied van cultureel gemedieerd welzijn in Vlaanderen, België en internationaal.

Meer info
AVdC

Ans Van de Cotte

Ans Van de Cotte (°1977) begon na haar studies Kunstwetenschappen en Behoudsmedewerker Moderne en Actuele Kunst te werken in het tentoonstellings- en galeriewezen. In 2006 maakte ze de overstap naar de cultureel-erfgoedsector waar ze startte als coördinator van het project Expo ’58: Back to the Future in het Vlaams centrum voor volkscultuur. Ans coördineerde in 2008 het intergemeentelijk samenwerkingsproject van de erfgoedcellen bij FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw waar ze later stafmedewerker communicatie werd. Sinds 2011 stuurt ze de erfgoedcel Viersprong mee aan, een intergemeentelijk samenwerkingsverband op vlak van cultureel erfgoed tussen de gemeenten Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. 

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Bart De Nil, Ans Van de Cotte
ISBN (print): 9782509028266
Verschijningsdatum: 2016-12-25
Type Vastbladig boek

Ook interessant