Menu

Vergeten dat je vergeet

Een heldere kijk op het syndroom van Wernicke-Korsakov

door Bart Schepers, Dr. Dirk Liessens

Prijs
50,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Binnen de Zorggroep Sint-Kamillus Bierbeek is de zorg voor personen met het syndroom van Wernicke-Korsakov al jarenlang een heel bewuste keuze, omdat ze er elke dag ervaren dat je een verschil kan maken voor deze mensen en hun families. En dat ondanks de turbulente levenswandel die de aandoening bijna altijd voorafgaat, ondanks de complexiteit, ondanks de chroniciteit. Geheugenstoornissen zijn het meest typische kenmerk van het syndroom van Korsakov.

Het ziektebeeld kan geleidelijk ontstaan en komt vooral voor bij problematisch alcoholgebruik. Toch is het geen dementie en toch is niet alcohol maar een thiaminetekort de eigenlijke oorzaak. De acute fase van de aandoening noemen we dan weer het ‘syndroom van Wernicke’. Het ziektebeeld kent gradaties en variaties, waardoor patiënten vaak verschillende behoeften hebben op het vlak van behandeling, ondersteuning en begeleiding. Niet enkel het ziektebeeld wordt stap voor stap uitgelegd in dit boek maar er wordt ook ingezoomd op de aanpak, de behandeling en de organisatie van zorg op maatschappelijk niveau.

Over de auteur(s)

BS

Bart Schepers

Bart Schepers heeft klinische psychologie gestuurd aan de KU Leuven en heeft zeventien jaar als klinisch neuropsycholoog en therapeutisch coördinator gewerkt binnen de doelgroepwerking niet-aangeboren hersenletsel van Zorggroep Sint-Kamillus Bierbeek. Momenteel werkt hij als directeur zorg nog steeds binnen dezelfde organisatie.

Meer info
DDL

Dr. Dirk Liessens

Dr. Dirk Liessens is psychiater en gedragstherapeut. Hij is beleidsarts van het departement Cerenah binnen Zorggroep Sint-Kamillus Bierbeek. Verder is hij verantwoordelijk voor de conventie van de ziekte van Huntington en werkzaam in het multidisciplinair team voor NAH en de ziekte van Huntington in het UZ Gasthuisberg. Tot slot is hij consulent voor de voorzieningen van vzw Stijn.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Bart Schepers, Dr. Dirk Liessens
ISBN (print): 978-2-509-04303-0
ISBN (digitaal): 9782509043498
Verschijningsdatum: 2023-06-30
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel

Zorg & welzijn

Gids PVF

Onafhankelijk Leven vzw

Bestel