Menu

Voedingszorg voor ouderen

een leidraad voor diëtisten en andere zorgverleners

door Marleen Van Loo, Ellen Schutyser

Prijs
50,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Voeding is een basisbehoefte voor iedereen, en niet in het minst voor onze oudere bevolking.

Voor een grote groep ouderen kan een gezonde evenwichtige en sma­kelijke voeding als onderdeel van een gezonde leefstijl een bijdrage leveren aan gezondheid en welzijn. Voor fragiele en afhankelijke oude­ren is kwaliteitsvolle voedingszorg op maat essentieel. Om de toenemende vergrijzing en verzilvering van onze bevolking binnen de gezondheidszorg adequaat aan te pakken, is het welzijn van ouderen zo veel en zo lang mogelijk behouden of optimaliseren het ultieme streefdoel.

Dit boek wil een inspiratiegids zijn voor studenten voedings- en dieet­kunde, diëtisten en andere zorgverleners. In de overtuiging dat ‘evidence based werken’ een voorwaarde is voor goede voedingszorg, lieten wij ons inspireren door een waaier aan wetenschappelijke literatuurbronnen. Naast eerder theoretische achtergronden, gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, worden er in het boek ook prakti­sche tips en tools aangereikt, aangevuld met webverwijzingen voor extra informatie en praktijkvoorbeelden.

Aan de hand van het levensverhaal van Anna en Bert willen we ook onze ouderen zelf een stem geven, want zij zelf zijn het belangrijkst in dit verhaal.

Het boek is een uitnodiging om in gesprek te gaan met ouderen, hun familie, mantelzorgers, professionals en beleidsmakers en in overleg te zoeken naar oplossingen op maat. Want ‘de oudere’, ‘de oplossing’ en ‘één een­vormig advies’ bestaan niet.

Dit boek wil een antwoord bieden op volgende vragen:

  • Wie zijn de ouderen en wat betekent verouderen precies?
  • Welke voedingsgerelateerde veranderingen doen zich voor bij oude­ren?
  • Wat zijn de voedingsbehoeften van ouderen?
  • Welke praktische aanbevelingen kunnen uit de voedingsbehoeften en voedingsgerelateerde veranderingen afgeleid worden en hoe kunnen we deze meer op maat van het individu afstemmen?
  • Welke voedingsgerelateerde problemen doen zich vaak voor? Wat zijn de achtergronden en hoe kunnen deze voorkomen of aangepakt worden?
  • Welke stappen zijn belangrijk in een adequate voedingszorg en welke hulpmiddelen bestaan hiervoor?
  • Hoe kan het beleid in verschillende settings zijn steentje bijdragen?

Over de auteur(s)

MVL

Marleen Van Loo

Marleen Van Loo is diëtiste en master in de Voedings- en Dieetkunde. Zij is als lector (en tot 2020 ook als opleidingsmanager) verbonden aan de professionele bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde aan de Thomas More Hogeschool, deel van de Associatie KULeuven. Zij doceert o.a. Voeding voor doelgroepen waarbij zij zich in het bijzonder heeft verdiept in voeding voor ouderen.   

Meer info
ES

Ellen Schutyser

Ellen Schutyser is diëtiste en momenteel als docent verbonden aan de professionele bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde aan Hogeschool VIVES, deel van de Associatie KULeuven. Door haar eerdere ervaring als zelfstandig diëtist en verantwoordelijke van een grootkeuken in een woonzorgcentrum is zij nauw betrokken bij de voedingszorg voor ouderen.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Marleen Van Loo, Ellen Schutyser
ISBN (print): 978-2-509-04310-8
ISBN (digitaal): 9782509043481
Verschijningsdatum: 2023-09-15
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel