Wet- en regelgeving, GDPR en beleid

https://www.politeia.be/web/image/product.template/15834/image_1920?unique=9b69131

27,36 € 27.36 EUR 27,36 €

0,00 €

Not Available For Sale

  • Formules

Deze combinatie bestaat niet.

E-book met 5 persoonlijke downloads. Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Online lezen op Politeia Online

Samenvatting

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Wegwijzer bibliotheken en documentatiecentra. Abonnees op de reeks ontvangen jaarlijks automatisch nieuwe boekdelen, updates en aanvullingen.

Abonnees die kiezen voor de formule print+digitaal krijgen ook online toegang tot alle reeds verschenen en nieuwe content.

 

Saai?
Droog?
Moeilijk?

Hoe je het ook bekijkt, wetten en wetteksten vormen een leidraad, ook binnen (en buiten) de muren van bibliotheken en documentatiecentra. Deze publicatie pluist de relevante wetteksten voor de sector uit en licht ze toe.

Welke bijdragen bundelen we in deze publicatie? De auteurswetgeving, en dan vooral met betrekking tot de (uitleen-)vergoeding. Hoe zit dat nu juist? Joris Deene (Everest Law en Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving, kortweg SA&S) en Michiel Elst (juridisch adviseur Vlaams Parlement) leggen het ons haarfijn uit in hun bijdrage.

Nog een heikel punt in de bibliotheek, de culturele sector en de samenleving in het algemeen is privacy. Wat mag, kan en wat niet? Wat is nu eigenlijk die GDPR? In Privacy in (openbare) bibliotheken neemt Kevin Linsingh (Erasmushogeschool Brussel) alle twijfels weg over hoe we hiermee moeten omgaan.

Het juridische statuut van de bibliotheek is moeilijk te vatten en daarom ook niet eenvoudig qua Formele motiveringsverplichting, openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie. Zowel voor burgers als bestuur geldt deze verplichting tot uitdrukkelijke motivering. Frankie Schram (KU Leuven, Instituut voor de Overheid) geeft tekst en uitleg.

Er passeerden de voorbije decennia een rits aan (bibliotheek)decreten, met tal van aanpassingen aan de tijdsgeest. Dat resulteerde in een overkoepelend cultuurdecreet: het Decreet bovenlokale cultuurwerking. Leonie Lanssens (OP/TIL) licht toe.

Een ander veld waar de decreten elkaar snel opvolgden, is de cultureelerfgoedsector. Hoe evolueerde die en waar staan we nu? Dat erfgoed geen statisch, saai gegeven is, mag blijken uit de bijdrage Het (‘geoptimaliseerde’) Cultureel-erfgoeddecreet van Gregory Vercauteren (FARO) en Jessica Jacobs (VVBAD).


Over de Auteur(s)


Product Specificaties

ISBN :
N/A
Verschijningsdatum:

01-10-2023