Menu

IMPACT van bibliotheken op burger en maatschappij

door O.l.v VVBAD

Prijs
40,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Vraag het na binnen de graduaatsopleidingen Informatiebeheer, bij grote en kleine bibliotheken, bij leercentra en mediatheken. De vraag hoe een dienst positieve impact kan hebben op haar stakeholders en de samenleving staat meer dan ooit centraal. De diverse bijdragen die we in deze publicatie bundelen, tonen duidelijk aan dat bibliotheken een belangrijke rol kunnen spelen bij veelbesproken maatschappelijke uitdagingen. Denk aan participatie, inclusie, diversiteit, dekolonisatie, duurzaamheid, innovatie en impactmeting.

De ingestuurde en zorgvuldig geselecteerde bijdragen van professionals uit het werkveld werken we uit in drie delen.

In een eerste deel vertellen de collega’s uit de openbare bibliotheken van Hasselt en Brugge hoe zij hun scholenwerking organiseren. Met projecten als een ‘boekenproeverij’ of een ‘poëziewandeling’ dompelen ze leerlingen onder in het ruime aanbod van de bibliotheek. Men kan ook zelf aan de slag met bronnenmateriaal. Zo kunnen leerlingen van zowel basis- als secundair onderwijs hun onderzoekscompetenties aanscherpen.

In een volgend deel ligt de nadruk op bibliotheken en samenleving. We vertrekken vanuit een Europese kijk op de bibliotheekwerking en democratie, en verdiepen ons in Vlaamse best practices.

Het derde en laatste deel gaat over Impact creëren en impact meten. Hoe kunnen bibliotheken in Europa samenwerken voor een duurzamere toekomst? Hoe maak je je project als bibliotheek impactvol? En hoe kan je de impact van je bibliotheek meten én evalueren? Public Libraries 2030, OP/TIL, Bibliotheek Sint-Niklaas, KBR, en LMR – LMOV (facilitator van grootschalige onderzoeksprojecten) delen hun verhalen.

Deze publicatie bevat bijdragen van Stieve Van der Bruggen¸ Marilyne Watteeuw en Ine Janssen en kwam tot stand onder leiding van VVBAD

Ook beschikbaar in

 

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Wegwijzer bibliotheken en documentatiecentra. Abonnees op de reeks ontvangen jaarlijks automatisch nieuwe boekdelen, updates en aanvullingen.

Abonnees die kiezen voor de formule print+digitaal krijgen ook online toegang tot alle reeds verschenen en nieuwe content.

 

Over de auteur(s)

OV

O.l.v VVBAD

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): O.l.v VVBAD
ISBN (print): 9782509043597
ISBN (digitaal): 9782509043993
Verschijningsdatum: 2024-02-12
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Communicatie & informatie

Informatie beheren en archiveren: digitaliseren van analoge informatie

Bestel

Communicatie & informatie

Aanbod, dienstverlening en gebruikers van bibliotheken

Bestel

Communicatie & informatie

Informatie beheren en archiveren: selecteren en digitaal depot

Bestel

Communicatie & informatie

Informatie zoeken, gebruiken en beoordelen: informatievaardigheden en soorten informatiebronnen

Bestel

Communicatie & informatie

Fondsen werven is geen kinderspel

Jos Huypens

Bestel

Communicatie & informatie

Met elkaar spreken is (geen) kinderspel

Jos Huypens

Bestel