Menu

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

door Jurgen Bal

Samenvatting

Hoe kunnen we het gemeentelijk onderwijs verzelfstandigen? En waarom zouden we dat doen? De vraag leeft bij vele gemeentebesturen en hun onderwijsinstellingen.

Deze publicatie formuleert antwoorden. We focussen op de specifieke onderwijsvraagstukken over personeel, financiën, infrastructuur en het officieel karakter van het gemeentelijk onderwijs. Daarbij vertrekken we van het inrichten van onderwijs in de klassieke gemeentelijke setting: het begrip schoolbestuur en de bevoegdheidsverdeling. We gaan vervolgens na wat de mogelijke gevolgen zijn bij delegatie, budgethouderschap, interne en externe verzelfstandiging.

Met een afwegingskader brengen we de pro’s en contra’s in kaart. Soms wordt ook samenwerking gezocht met andere gemeentelijke partners. Welke mogelijkheden bestaan er dan? We overlopen de gewone contractuele samenwerking, enkele samenwerkingsvormen zoals de scholengemeenschap en de specifieke mogelijkheden van de intergemeentelijke onderwijsvereniging (IGOV).

Deze publicatie is een onmisbaar instrument voor iedereen die meer wil weten over de mogelijkheden om te verzelfstandigen of samen te werken binnen de gemeentelijke onderwijscontext.

Over de auteur(s)

JB

Jurgen Bal

Jurgen Bal is stafmedewerker belangenbehartiging bij OVSG.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Jurgen Bal
ISBN (print): 9782509021519
Verschijningsdatum: 2014-09-29
Formaat: 148x210mm
Aantal pagina’s: 242
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Onderwijs

Vlaamse toetsen

Luc De Man
Kris Denys

Bestel

Onderwijs

Werken aan kwaliteit op school

Gilbert Deketelaere

Bestel

Onderwijs

De beste lezers zitten in mijn klas!

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs OVSG

Bestel

Onderwijs

Kansen voor kleuters

Pedagogische Begeleidingsdienst GO!

Bestel