Menu

Hoera, ik ben schepen!

In vraag en antwoord

door Jan Leroy, Catherine Ruys, Pieter Vanderstappen, Marian Verbeek

Prijs
39,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Schepenen oefenen een bijzonder ambt uit, niet alleen binnen de gemeente en het OCMW, maar ook in de ruimere lokale gemeenschap. Deze content wil kersverse schepenen ondersteunen bij de eerste stappen in het uitoefenen van hun mandaat. In een handige vraag-antwoordstructuur wordt onder meer ingegaan op het statuut van schepenen, de werking van het college en het vast bureau, de relatie met de gemeente- en OCMW-raad, de verloning, de samenwerking met andere lokale entiteiten enzovoort.

Elk thema wordt belicht vanuit juridisch en praktisch oogpunt. Daarnaast bevat deze content een reeks praktische informatiefiches over de voornaamste beleidsdomeinen, steeds met referenties naar actuele vakliteratuur. Zo zal elke schepen in deze handige publicatie het antwoord vinden op vele mogelijke vragen die met zijn of haar ambt te maken hebben.

Over de auteur(s)

JL

Jan Leroy

VVSG

Jan Leroy is senior expert data en analyse bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). 

Meer info
CR

Catherine Ruys

Catherine Ruys is organisatie- en HRconsulent, sociaal bemiddelaar, assessor en loopbaancoach. Ze begeleidt doorbraken bij verandering of bij conflict. www.dcrconsulting.be. Catherine Ruys laat zich inspireren door Seneca: “Wat kunnen mensen toch dwaas zijn. Hun materiële bezittingen beschermen ze als het moet met hun leven. Maar het meest kostbare goed namelijk hun tijd, geven ze weg aan de eerste de beste die erom vraagt.”

Meer info
PV

Pieter Vanderstappen

Pieter Vanderstappen is stafmedewerker OCMW - bestuurlijke organisatie bij de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG).

Meer info
MV

Marian Verbeek

Marian Verbeek is sinds 1997 stafmedewerker bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Zij volgt daar de politieke en bestuurlijke organisatie van gemeenten op. Opgeleid als maatschappelijk werker en als jurist adviseert ze raadsleden, schepenen, burgemeesters en personeelsleden, o.a. over de werking en organisatie van gemeenteraden en colleges, de rechten en plichten van lokale mandatarissen, de gemeenteraadsverkiezingen, openbaarheid van bestuur, archief, burgerparticipatie ... Ze schreef mee aan verschillende publicaties uit de pocketreeks voor lokale mandatarissen van VVSG-Politeia.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Jan Leroy, Catherine Ruys, Pieter Vanderstappen, Marian Verbeek
ISBN (print): 9782509031761
Verschijningsdatum: 2018-08-31
Formaat: 160 x 240mm
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Onderwijs, Politiek

Kiezen voor een lokaal onderwijsverhaal

Bestel

Politiek

Lokale politiek en democratie: 40 stemmen over stad en gemeente

Filip De Rynck
Jan Van Alsenoy

Bestel

Bestuur & organisatie, Communicatie & informatie, Omgeving, Personeel, Politiek, Recht, Sociaal beleid & werk

Extenso

Bestel