Menu

Intervisie

Hefboom voor kwaliteit

door Stef Herman

Prijs
49,-
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Steeds meer organisaties en lokale besturen omarmen de intervisiemethode als belangrijke leer- en werkvorm voor professionele werkers. Leden van het managementteam, andere leidinggevenden, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, kwaliteitscoördinatoren, stafmedewerkers en anderen nemen geregeld de tijd voor reflectie op hun eigen professioneel handelen.

Ook wordt de methode vaker toegepast als onderdeel binnen een traject voor management- en leiderschapsontwikkeling. Intervisie is een vorm van deskundigheidsbevordering waarbij medewerkers een beroep doen op collega’s om mee te denken over persoons- en functiegebonden vraagstukken en knelpunten uit de eigen werksituatie.

Er wordt met andere woorden geleerd van ervaringen. Veel diensten en teams beschikken immers over een reservoir van niet gearchiveerde en dus ook niet gebruikte ervaringskennis, of knowhow. Intervisie maakt het precies mogelijk die onaangeboorde ervaringswijsheid te ontsluiten en vruchtbaar te maken. Bij deze content zoomt auteur Stef Herman eerst in op de relatie tussen leren en reflecteren en de intervisie als reflectieve leervorm.

Vervolgens besteedt hij aandacht aan aanverwante werk- en leervormen, zoals coaching, supervisie en werkoverleg. Daarna biedt hij een basisconcept en grondstructuur aan voor het intervisieleren en leest u welke stappen deel uitmaken van een begeleid traject. In het laatste deel gaat de auteur in op de thema’s vervolmaking en meesterschap: wat verstaan we onder deskundigheid, vakmanschap, adequaat professioneel gedrag en professionaliteit. Hij sluit af met enkele aanbevelingen.

Over de auteur(s)

SH

Stef Herman

Stef Herman volgde een cognitieve gedragstraining (REBT of Rational Emotive Behavior Training) in Nijmegen en is geautoriseerd trainer ‘Kernkwaliteiten’. Hij was als lector verbonden aan de Arteveldehogeschool, Afdeling Sociaal Werk, en werkte als freelance medewerker mee in het Vormingscentrum voor OCMW’s van de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG).

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Stef Herman
ISBN (print): 9782509030771
Verschijningsdatum: 2017-10-12
Formaat: 160x240mm
Aantal pagina’s: 180
Type Vastbladig boek

Ook interessant