Menu

Museum van het gevoel

Musea op de huid van de samenleving

door Roel Daenen, Hildegarde Van Genechten, Olga Van Oost

Prijs
€ 39.00
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Museum van het gevoel. Musea op de huid van de samenleving’ neemt de lezer op sleeptouw langs grotendeels onontgonnen terrein: nieuwe vormen van museumbeleving, met (hernieuwde) aandacht voor morele verantwoordelijkheid, engagement, empathie, wijsheid, schoonheid, persoonlijke betekenisgeving, zintuiglijkheid en emotionaliteit. Het rationele, intellectuele museum dat alleen maar objecten bestudeert, is voorgoed passé. Als u zich afvraagt hoe musea emoties kunnen ‘inzetten’, en waarom dat eigenlijk zou ‘moeten’, dan is dit boek beslist iets voor u. Voor iedereen die interesse heeft in musea, tentoonstellingen, erfgoedstudies en erfgoed(beleid). Aanbevolen literatuur voor museumprofessionals, (lokale) beleidsmakers, studenten (kunst-) geschiedenis, Cultural Studies en onderzoekers. ‘Museum van het gevoel’ bevat boeiende interviews met Johan Braeckman, Katleen Gabriels, Miek De Kepper, Luc Martens, Ellen Anthoni, Krist Biebauw, Ann Petermans, Nicolas Rombouts, Barbara Vandendriessche, Luc Verheyen, Sylvie Dhaene & Tine Anthoni.

Over de auteur(s)

RD

Roel Daenen

Roel Daenen (°1974) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universidade Nova de Lisboa (Portugal). Hij werkte als audience developer mee aan de succesvolle opstart van BOZAR. Bij FARO coördineerde hij tussen 2007 en 2012 de jaarlijkse Erfgoeddag (www.erfgoeddag.be), een rol waarvoor hij in 2012 de eerste Geschiedenisprijs van het Davidsfonds kreeg. Momenteel is hij bij FARO coördinator communicatie, pers en partnerships. Roel werkt(e) daarnaast als freelancer voor opdrachtgevers als Bruzz, Stripgids, MO* en Klara. In 2016 stelde hij, naar aanleiding van de eerste ‘verjaardag’ van de aanslag op Charlie Hebdo, voor uitgeverij Polis ‘Het is maar om te lachen. Hoe cartoonisten de wereld veranderen’ samen.

Meer info
HVG

Hildegarde Van Genechten

Hildegarde Van Genechten (°1973) is sinds 2003 professioneel actief in het erfgoedveld: eerst als consulent bij Culturele Biografie Vlaanderen, vervolgens – na de fusie met het Vlaams Centrum voor Volkscultuur in 2008 - als stafmedewerker bij FARO. In deze functie legt ze zich toe op de ondersteuning en de ontwikkeling van de praktijk van participatie, educatie en bemiddeling in het cultureel erfgoedveld. Hildegarde studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en heeft daarnaast een professionele en opleidingsachtergrond in het bibliotheek- en het sociaal-cultureel werk. 

Meer info
OVO

Olga Van Oost

Olga Van Oost (°1975) studeerde Kunstwetenschappen en Archeologie en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze doctoreerde er in 2009 met ‘Het Museumvraagstuk’, een proefschrift waarin ze de oorsprong en mogelijke toekomst van het kunstmuseumconcept analyseerde, tegen het licht van het beleid in Vlaanderen en Nederland. Olga is deeltijds verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel waar ze Kunst- en Cultuursociologie doceert. Musea zijn nog steeds de rode draad in haar professionele leven. Als stafmedewerker musea bij FARO adviseert en ondersteunt ze hen in hun beleid en praktijk. Olga coördineert vanuit FARO het Overleg Vlaamse Musea, met Patrick Allegaert als voorzitter. Dat overleg presenteerde begin 2016 zijn eerste visienota, ‘Volop inzetten op musea’. 

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Roel Daenen, Hildegarde Van Genechten, Olga Van Oost
ISBN (print): 9789057185861
Verschijningsdatum: 2016-11-20
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Cultuur & vrije tijd

Handboek Erfgoedondernemer

Johan Vencken

Bestel

Cultuur & vrije tijd

Waarom investeren in erfgoed? En hoe?

Kristof Gaublomme
Hilde Plas
Gregory Vercauteren

Bestel

Cultuur & vrije tijd

Meer dan erfgoed.

Bart De Nil
Ans Van de Cotte

Bestel

Cultuur & vrije tijd, Zorg & welzijn

Cultureel erfgoed voor welzijn

Bart De Nil

Bestel

Cultuur & vrije tijd

Economische aspecten in bibliotheken

Patrick Vanouplines

Bestel