Buiten spelen en groot worden in de natuur is minder vanzelfsprekend geworden. Veel kinderen brengen vanaf jonge leeftijd meer van hun ‘speeltijd’ binnen door, vaak achter een beeldscherm. Jouw kinderopvang kan zich bewust toespitsen op ‘meer buiten’.
De vele voordelen voor het kind van buiten zijn en buiten spelen zijn meteen ook voordelen voor de kinderopvang.
Buiten biedt enorm veel kansen om een hoge pedagogische kwaliteit in je kinderopvang te realiseren. Door aandacht te schenken aan buiten, werk je aan de opdrachten uit het pedagogisch raamwerk baby’s en peuters en alle dimensies uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ (Meten en monitoren van de pedagogische kwaliteit van kinderopvang van baby’s en peuters):
- dimensie welbevinden en betrokkenheid;
- dimensie emotionele ondersteuning (sensitief-responsieve begeleiding);
- educatieve dimensie (actief-stimulerende begeleiding en taalondersteuning);
- dimensie omgeving (aanbod aan infrastructuur, materialen en activiteiten,
- organisatie van tijd en personeel);
- dimensie gezinnen (respect voor maatschappelijke diversiteit).
Uit tevredenheidsmetingen bij ouders blijkt trouwens dat ouders buiten spelen in de kinderopvang belangrijk vinden, zowel voor baby’s en peuters als voor schoolkinderen. Je kan bewust kiezen om een ‘groene kinderopvang’ te zijn. Als ‘groene kinderopvang’ werk je actief aan de betrokkenheid bij de natuur. Er is aandacht voor natuurbeleving en kinderen leren er genieten van het buiten zijn. De buitenruimte is er op een natuurlijke manier ingericht. Bovendien is een groene buitenruimte, maar ook op andere vlakken duurzaam en ecologisch handelen, bevorderend voor de natuur. Groene kinderopvang is een onderdeel van een groter geheel en een visie op duurzame kinderopvang. Steeds meer initiatieven zetten hun schouders onder de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Duurzaamheid toepassen in de kinderopvang gaat breed: naast omgaan met groen of een natuurlijke buitenruimte betekent dit ook keuzes maken in verband met voeding, afval, zuinig omgaan met energie en water … of bv. een sociaal personeelsbeleid. Enkele voorbeelden: etensresten voederen aan de kippen, composteren, bewust omspringen met water, bij knutselen en spel natuurmateriaal of waardevol kosteloos materiaal gebruiken in plaats van aangekocht materiaal, zorg dragen voor planten en dieren, afval sorteren, een wekelijkse veggiedag, fairtrade producten gebruiken … Verder zijn er ook talrijke initiatieven waaraan je kan deelnemen, zoals bv. Dikke Truiendag, Wereldwaterdag, het grote vogeltelweekend …
Wil je weten hoe je concreet aan de slag kan gaan in de opvang? Het Cahier Meer buiten gaat dieper in op de vele voordelen van meer buiten zijn en hoe je dit kan realiseren in je kinderopvang. Het gaat niet over hoe je buitenruimte inrichten, maar focust echt op buiten spelen, buiten leven, buiten genieten … kortom meer buiten zijn.
Je krijgt in dit Cahier enerzijds theorie en bruikbare informatie en anderzijds talrijke voorbeelden, lokale praktijken en tips. Je zal zien dat het niet altijd moeilijk of duur hoeft te zijn. Met een aantal kleine zaken kun je al een (buiten)wereld van verschil maken.