ANPR-verwerkingen en het gebruik van blacklists

Inschrijving voor Seminarie: ANPR-verwerkingen en het gebruik van blacklists
155,00 € 128.1 EUR
(TVA incl.) Q

Samenvatting

De politionele ANPR-verwerkingen vinden plaats aan de hand van een samenwerking tussen intelligente camera’s voor nummerplaatherkenning enerzijds, en de verwerking van de door de camera’s gecapteerde gegevens in technische gegevensbanken anderzijds. Binnen de weliswaar strikte afbakening van de opdrachten van de bestuurlijke en de gerechtelijke politie waarvoor deze gegevens kunnen worden verwerkt, zijn er mogelijkheden op het vlak van zowel realtime als achteraf.

In deze opleiding ligt de nadruk op dit gebeuren in real time, meer bepaald het correleren van de gecapteerde nummerplaatgegevens met gegevensbanken en lijsten waartoe de politie een wettelijke toegang heeft. Vooral het geïntegreerde aspect van de ANPR-verwerkingen komt daarbij aan bod:

  • Hoe werkt een ANPR-camera in relatie tot een technische gegevensbank? 
  • Hoe worden nummerplaat- en voertuiggegevens politioneel verwerkt?
  • Wat is de rol van de referentietabellen van de ANG en hoe worden deze gebruikt om het actiebeleid te bepalen?
  • Wat betekent prioriteit in deze context?
  • Wat is een interventiebeleid, wat zijn de standaard aangeleverde nationale en internationale lijsten, wat zijn whitelists en wat zijn de ad-hoclijsten?
  • Wat is de rol van de wijkwerking, de interventie en de recherche? 
  • Wat is de rol van het CIC?
  • Enz.

Aan de hand van concrete casussen en vragen van de deelnemers wordt er dieper ingegaan op deze problematiek. Enige voorkennis over het politioneel informatiebeheer is een meerwaarde.

Het gebruik voor recherchematige doeleinden buiten het realtime gebeuren komt niet aan bod, maar kan bij voldoende interesse in een latere opleiding besproken worden.Deze opleiding is voorbehouden voor:

politie, functioneel beheerders, fenomeencoördinatoren bij een LIK of een AIK, onderzoekers alsmede leidinggevenden die werken met ANPR-verwerkingen in realtime, DPO’s die deze verwerkingen dienen af te toetsen op hun conformiteit en magistraten.


Erkend als baremische opleiding en erkend door IGO.Over de spreker(s):

Stefan De Proft
Stefan De Proft is momenteel commissaris-onderzoeker bij het Controleorgaan op de politionele informatie. Daarvoor was hij als lid van de Federale Politie mee betrokken bij het opzetten van het nationaal ANPR-netwerk, en daarvoor onder andere diensthoofd van het SICAD-AIK Halle-Vilvoorde, diensthoofd operaties bij de Luchtsteun van de Federale Politie en diensthoofd van de verwerkingen bestuurlijke informatie bij DAO.

Date et heure
lundi 23 septembre 2024
13:30 17:00 (Europe/Brussels)
Lieu

Congrescentrum De Pitte

Schommelei 1
Boom 2850
--Congrescentrum De Pitte--
Indications
Organisateur

POLITEIA NV/SA

+32 2 289 26 12
events@politeia.be

Découvrez ce que les gens volent et disent à propos de cet événement et rejoignez la conversation.