Webinar: Recente wijzigingen en prangende praktijkvragen met betrekking tot de (sociale) huurwetgeving

Les inscriptions sont fermées

Samenvatting

In Vlaanderen huren iets meer dan een half miljoen huishoudens hun woning, appartement, studio of kamer. Dus duidelijke wetgeving is van cruciaal belang.

De woninghuurwet van 1991 en het Vlaams woninghuurdecreet van 2019 blijven, op basis van de datum van het afgesloten huurcontract, met hun eigen accenten nog een tijdlang naast elkaar bestaan. Bovendien zijn de afgelopen jaren de huurprijzen op de private huurmarkt sterk blijven stijgen en voor velen onbetaalbaar geworden. Veel huurders zoeken hun heil op de sociale huurmarkt. Hoe men aan een sociale woning kan geraken en wat de regels zijn als men er eenmaal een huurt, liggen ook hier weer anders. In het boek Huurschulden (Handboek Schuldbemiddeling) worden al deze aspecten uitvoerig beschreven.

In dit webinar zal Filip Tollenaere, adviseur bij Huurdersbond Oost-Vlaanderen en auteur van het handboek, een overzicht geven van de meest recente wijzigingen, alsook enkele prangende praktijkvragen beantwoorden.

Volgende topics komen onder meer aan bod:

  • Beëindiging van sociale huur (niet alleen omwille van wanbetaling): een overzicht van de redenen en omstandigheden die (automatisch) een einde stellen aan iemands lopende sociale huurovereenkomst en de procedure en termijnen die hierbij gelden)
  • Beëindiging van woninghuur wegens wanbetaling: een overzicht van de gerechtelijke en wettelijke procedures inclusief de eventuele gedwongen uithuiszetting en ruiming van de woning
  • De nieuwe regeling rond gehuwde en wettelijk en feitelijk samenwonende huurders
  • Wat bij het overlijden van de huurder?

​Erkend door OVB voor 2 punten.


Deze opleiding is bestemd voor:  
schuldbemiddelaars, schuldhulpverleners, advocaten, vrederechters, minnelijke schuldinvorderaars, sociale verhuurkantoren, woonmaatschappijen, woonwinkels... 

Over de spreker(s):
Filip Tollenare
Filip Tollenaere is adviseur bij Huurdersbond Oost-Vlaanderen vzw. Hij is ook de auteur van het Handboek Schuldbemiddeling ‘Huurschulden’ dat recent werd geactualiseerd. 

Date et heure
vendredi 14 juin 2024
10:00 12:00 (Europe/Brussels)
Lieu

Microsoft Teams

--Microsoft Teams--
--Microsoft Teams--
Indications
Organisateur

POLITEIA NV/SA

+32 2 289 26 12
events@politeia.be

Découvrez ce que les gens volent et disent à propos de cet événement et rejoignez la conversation.