Menu

Open Data: opportuniteiten en uitdagingen voor lokale besturen

door Nils Walravens, Mathias Van Compernolle, Pieter Colpaert, Nathalie Dumarey

Prijs
€ 39.00
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Onze steden en gemeenten zijn onze grootste aanjagers van welvaart, cultuur, innovatie en sociale vooruitgang. Om dit te kunnen waarmaken, moeten ze echter het hoofd bieden aan maatschappelijke problemen als klimaatverandering, files, onveiligheid, leegstand, geluidsoverlast, luchtvervuiling en sociale uitsluiting. Daarvoor zijn in eerste instantie heel wat data nodig, over mobiliteit, mensenstromen, cultuur- en winkelaanbod, milieu en samenleven. Dat is wat ‘smart cities’ beogen: oplossingen aandragen door real-time, locatie-gebaseerde en/of persoonlijke data te verzamelen, te analyseren en in daden om te zetten. Het Smart Flanders-programma (2017-2019), dat imec uitvoert in opdracht van de Vlaamse regering, werkt samen met de centrumsteden en de Vlaamse overheid om te komen tot een gezamenlijke, pragmatische aanpak voor real-time open data en de bijbehorende organisatiemodellen. Deze publicatie is een samenwerking tussen de VVSG en Smart Flanders en een van de manieren waarop we samen de Smart Flanders-inzichten breder willen verspreiden en verankeren in de dagelijkse praktijk. Het geeft niet alleen op een duidelijke manier de basisprincipes van open data in een smart city-context weer, het is ook een praktische gids, die ingaat op hoe de data te publiceren, en hoe ervoor te zorgen dat ze uiteindelijk gebruikt worden.

Over de auteur(s)

NW

Nils Walravens

Nils Walravens is senior onderzoeker bij imec-SMIT en de Vrije Universiteit Brussel. Hij is er verantwoordelijk voor projecten rond Smart Cities en open data, en coördineert voor imec het Smart Flanders programma (2017-2019) dat de 13 centrumsteden ondersteunt met het openen van data. Nils heeft een doctoraat in de Media- en Communicatiestudies (2016) van de VUB rond de publieke waarde van mobiele applicaties en smart city businessmodellen. 

Meer info
MVC

Mathias Van Compernolle

Mathias Van Compernolle is onderzoeker bij imec-mict en de Universiteit Gent. In zijn toegepast onderzoek gaat hij na hoe Linked Open Data in organisaties geïmplementeerd kan worden en wat de impact ervan is voor administraties. 

Meer info
PC

Pieter Colpaert

Pieter Colpaert is post-doc onderzoeker bij imec-IDLab en de Universiteit Gent. Met een achtergrond in informatica en ingenieurswetenschappen bestudeert hij de technologische aspecten van Open Data. Naast het ondersteunen van Belgische organisaties samen met Mathias en Nils, zoekt hij met zijn team van onderzoekers naar manieren om de kost van zowel het publiceren als integreren van Open Data te minimaliseren.

Meer info
ND

Nathalie Dumarey

Nathalie Dumarey is stafmedewerker organisatie-ontwikkeling - smart cities bij de VVSG. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw is de ledenorganisatie van alle Vlaamse gemeenten, alle OCMW’s, bijna alle politiezones, afvalintercommunales - Interafval, intercommunales voor streekontwikkeling en andere intercommunale verbanden.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Nils Walravens, Mathias Van Compernolle, Pieter Colpaert, Nathalie Dumarey
ISBN (print): 978-2-509-03355-0
Formaat: 160 x 240mm
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Communicatie & informatie

Laat ons zeggen dat het (de) shit wordt.

Bart Derison

Bestel uw printeditie

Communicatie & informatie

Goedzoeker of goudzoeker

Nicole Vranken

Bestel uw printeditie

Communicatie & informatie

Webcare

Lie Lauwers

Bestel uw printeditie

Communicatie & informatie

2020 - Het visuele netwerk

Christophe Ruys

Bestel uw printeditie

Beleid, Communicatie

18 Nov

Opleiding: Kernelementen van het kaderdecreet bestuurlijke handhaving

Locatie: Uitgeverij Politeia, Keizerslaan 34, 1000 Brussel

Prijs: € 139

Schrijf u in