Menu

Handboek Schuldbemiddeling | Schulden ten aanzien van de overheid

door Geert Callaert, Vanessa Verdeyen

Prijs
119,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Deze publicatie spitst zich toe op de wetgeving inzake schulden ten aanzien van de overheid. Er komen vier kwesties aan bod:

  1. De vestiging van inkomstenbelastingen: de aangi­fte, de controle van deze aangi­fte, de aanslagprocedure en de mogelijkheden om hierover geschillen aanhangig te maken. Daarnaast komen onder andere de invorderingsprocedure en de procedures voor bepaalde belastingschuldigen met betalingsproblemen aan bod.
  2. De mogelijkheden voor de overheid om openstaande schulden via compensatie te innen. Dit betreft­ de toepassing van het fameuze artikel 334 van de Programmawet van 27 december 2004, waarvan het toepassingsgebied doorheen de jaren telkens uitgebreid werd.
  3. De meest voorkomende schulden die iemand kan hebben binnen het systeem van onze sociale zekerheid: bijdrageschulden en schulden ten gevolge van onterecht uitgekeerde prestaties. Daarnaast behandelt dit hoofdstuk ook schulden ten aanzien van het OCMW.
  4. De fiscale en niet-fiscale schulden ten aanzien van de gemeente of de provincie worden besproken. De focus ligt op wat gemeenschappelijk geldt voor deze soort van schulden en de invorderingsmogelijkheden ter beschikking van de gemeente resp. provincie.

 

Dit boek verschijnt in de reeks Handboek Schuldbemiddeling, hét referentiewerk voor budget- en schuldhulpverlening in Vlaanderen. Deze publicatie bestaat uit een online platform en een reeks handboeken op papier. 

Ook beschikbaar in

 

Over de auteur(s)

GC

Geert Callaert

Geert Callaert is lid van het Directiecollege van de Fiscale Bemiddelingsdienst FOD Financiën en gastdocent bij de Fiscale Hogeschool (FHS).

Meer info
VV

Vanessa Verdeyen

Vanessa Verdeyen is lector recht UCLL en vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Sociaal Recht, KU Leuven.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Geert Callaert, Vanessa Verdeyen
ISBN (print): 9782509040916
Verschijningsdatum: 2022-04-04
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Sociaal beleid & werk

Het kind van de rekening

Yvette Desmet

Bestel

Sociaal beleid & werk

Handboek Schuldbemiddeling | Collectieve schuldenregeling & zelfstandigen en schulden

Laurence De Vijlder
Tessa Allewaert
Hanne Onraedt

Bestel

Sociaal beleid & werk

Handboek Schuldbemiddeling | Gezondheidsschulden

Sylvie Tack
Christophe Verwilghen
Ruth Van Ooteghem

Bestel