Menu

Buurtbudget

door Leen Heylen, Liesbet Lommelen, Joke Coussement, Dorien Gryp

Prijs
35,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Een buurtbudget is een open krediet, een vast bedrag, dat ter beschikking wordt gesteld van de buurt. Buurtbewoners gaan zelf met dit budget aan de slag om initiatieven uit te werken die bijdragen tot een meer zorgzame buurt.

Ze plaatsen bijvoorbeeld banken of een tent voor ontmoeting, ze fleuren de buurt letterlijk op, maken bewegwijzerde wandelpaden in de buurt… Het centrale uitgangspunt van buurtbudget is dat buurtbewoners zelf goed weten wat er leeft in hun buurt. Ze krijgen daarom de autonomie en regie om zelf te beslissen wat er komt in hun buurt en worden als volwaardige partner beschouwd in het maken van de buurt.

In dit denk- en doeboek maak je kennis met de methodiek buurtbudget en hoe het als participatieve methodiek kan bijdragen tot meer zorgzame buurten. Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij de rol van de procesbegeleider. In het doe-gedeelte worden concrete handvatten aangereikt om in de praktijk met buurtbudget aan de te slag te gaan.

De denk- en doeboeken van Vonk3@Thomas More bieden praktijkwerkers in zorg en welzijn, van lokale overheden en uit de sociaal-culturele sector een mix van inzichten, methodieken en concrete tips. Andere delen in de reeks zijn: Mantelkracht en Het kleine helpen.

 

Ook beschikbaar in

Over de auteur(s)

LH

Leen Heylen

Dr. Leen Heylen is onderzoeker bij Vonk3. Vonk3 doet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek rond zorgzame buurten, eenzaamheid en mantelzorg en verzorgt tevens ook lezingen en vormingen. Leen werkt er rond de onderzoeksthema's ‘aanpak en preventie van eenzaamheid’ en ‘zorgzame buurten’. Leen is eveneens docent banaba ouderencoaching.

Meer info
LL

Liesbet Lommelen

Liesbet Lommelen is onderzoeker bij Vonk3. Vonk3 doet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek rond zorgzame buurten, eenzaamheid en mantelzorg en verzorgt tevens ook lezingen en vormingen. Liesbet is eveneens docent banaba ouderencoaching. 

Meer info
JC

Joke Coussement

Joke Coussement is bestuurslid van eerstelijnszone Pallieterland en geeft gastcolleges rond de hervorming van de eerstelijnszorg. Ze is heeft verder ervaring opgebouwd rond onderzoek, buurtgerichte zorg en de eerste lijn via het expertisecentrum val- en fractuurpreventie Vlaanderen (KU Leuven), de Academie voor de Eerste Lijn en Vonk3 (Thomas More).

Meer info
DG

Dorien Gryp

Dorien Gryp is onderzoeker bij Vonk3, Thomas More. Vonk3 doet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek rond zorgzame buurten, eenzaamheid en mantelzorg en verzorgt tevens ook lezingen en vormingen. Dorien werkt er rond het onderzoeksthema ‘zorgzame buurten’.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Leen Heylen, Liesbet Lommelen, Joke Coussement, Dorien Gryp
ISBN (print): 9782509036933
Verschijningsdatum: 2020-04-25
Formaat: 21x21mm
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Sociaal beleid & werk

Strategisch plannen in de sociale economie

Febecoop Vlaanderen Brussel vzw

Bestel

Sociaal beleid & werk

Inclusief werken en ondernemen

Sterpunt Inclusief Ondernemen

Bestel

Zorg & welzijn

Verhaal om de hoek

Bart De Nil

Bestel

Zorg & welzijn

Aan de slag met buurtgerichte zorg

Elke Verlinden
Dany Dewulf

Bestel

Sociaal beleid & werk

Wegwijs in het bijzonder comité voor de sociale dienst

Peter Hardy

Bestel

Sociaal beleid & werk

Bouwen aan diversiteit: Inspiratie voor een lokaal integratiebeleid

Bestel